Windenergie

Windenergie is bij uitstek een duurzame energiebron. Wind is een onuitputtelijke energiebron en bij de productie van elektriciteit uit wind komen geen afvalstoffen en geen schadelijke gassen vrij. Windturbines kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan onze energievoorziening. De windenergiesector is internationaal ook een belangrijke economische activiteit geworden. Het is én milieuvriendelijk én goed voor onze economie.

Windenergie vormt een belangrijk aandeel van de hernieuwbare energiebronnen in Vlaanderen. Momenteel zijn er meer dan 100 windturbines. Samen produceren de windturbines ongeveer 260 GWh of 260 000 000 kWh, wat overeenkomt met het elektriciteitsverbruik van meer dan 60 000 gezinnen. De meeste windturbines staan opgesteld langs bestaande infrastructuur zoals havens, autostrades, dijken, ... (zie ook luik marktgegevens).

De voordelen van windenergie zijn duidelijk. Het belangrijkste voordeel is dat de energiebron, namelijk de wind, onuitputtelijk is. Daarenboven is het omzetten van wind naar elektriciteit vrij van enige reststof. Er komen geen uitlaatgassen noch afvalstoffen vrij. Windenergie, is net als andere duurzame energiebronnen, CO2-vrij. Windenergie, in al zijn verscheidenheid (zie ook luik techniek), heeft de potentie om een grote bijdrage te leveren aan het behalen van de Kyoto-doelstellingen.

In Vlaanderen wordt veel aandacht besteed aan een goede inplanting van de windturbines. Er wordt getracht om de windturbines te plaatsen nabij andere infrastructuur zoals havengebieden, autosnelwegen, spoorwegen, dijken of kanalen. Daarbij wordt ook gelet op de mogelijke hinder voor omwonenden. Om de natuur zoveel mogelijk te ontzien wordt ook de vogelatlas geraadpleegd, die een overzicht geeft van de belangrijkste verblijfplaatsen en trekroutes van vogels. (zie ook luik beleid).

In de nabije toekomst is tevens een groot potentieel aan windenergie mogelijk in de Noordzee. De projecten die nu reeds op stapel staan omvatten meer dan 160 turbines, goed voor het verbruik van meer dan 800.000 gezinnen.

Ook internationaal zal windenergie in de toekomst een belangrijke rol spelen in onze elektriciteitsvoorziening. Tot nu toe was er in de EU gemiddeld een jaarlijkse toename van windenergie van meer dan 30%! Het EWEA (het Europees Windenergie Agentschap, de koepel van de windenergiesector in Europa, waarvan ODE lid is) berekende dat het in 2030 mogelijk is om zowat 23% van onze elektriciteit uit windenergie te halen, zelfs rekening houdend met een spectaculaire stijging van het verbruik. (zie ook het luik internationaal).



powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes